Hör hembygdsföreningens ordförande Emil Turesson tycka till om rivningen i videon. Foto: Ulf Persson /SVT

Omstritt godsmagasin i Kisa håller på att rivas

Uppdaterad
Publicerad

I april 2018 tog Kinda kommun beslut om att riva godsmagasinet. På måndagens kommunfullmäktige behövdes enighet för att lyfta ärendet till ny prövning. Men någon sådan konsensus blev det inte. Redan på tisdagen började en grävmaskin ta tuggor av byggnaden.

Hembygdsföreningen Kisa-Västra Eneby har motsatt sig en rivning och samlat in pengar för att kunna hålla byggnaden i skick. Den 7 juni sände de en skrivelse om detta till kommunen.

– Jag har arbetat i olika konstellationer sedan 2016 med att försöka bevara det, säger Emil Turesson, ordförande i hembygdsföreningen.

Kinda

Han menar också att det ligger okunskap bakom KF:s beslut.

Hör mer med honom i klippet ovan.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Mikael Österling (L), säger till SVT Nyheter Öst att föreningens skrivelse inkom för sent för att kunna stoppa rivningen.

Inga planer

Tidigare fanns planer på en etablering av en livsmedelsbutik på området. De är nu skrinlagda.

– Jag ser ingen rak korrelation med ICA:s vara eller icke vara och rivningen av byggnaderna, säger Mikael Österling.

Eftersom det inte blev något av butiken finns i dagsläget inga konkreta planer för stationsområdet.

I ett protokoll från kommunfullmäktige i februari i år framgår också att kommunen tidigare ville skänka magasinet till Stångådalsbanans vänner. Protokollet säger också att då samhällsbyggnadsnämnden inte fått något klart besked från föreningen kommer de i stället att välja rivning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinda

Mer i ämnet