”Skrota snabbjärnvägen”

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnas möjligheten för att strunta i höghastighetståg mellan Stockholm och Göteborg för att istället rusta upp den gamla järnvägen för lite drygt halva priset.

Trafikverket presenterade idag ett alterntiv till en snabbjärnväg – ett förslag där den gamla stambanan istället rustas upp.

En sådan upprustning beräknas kosta omkring 130 miljarder kronor, jämfört med en ny snabbjärnväg genom landet som kommer att kosta runt 230 miljarder. Valet måste göras innan de första delarna av Ostlänken börjar byggas nästa år.

Hos Liberalerna ser man höghastighetsjärnvägen som för dyr och man har därför, som första parti, slagit fast att man vill skrota det alternativet.

– Det här är inga pengar som finns, så det skulle man behöva låna en del till och det skulle tränga undan en del andra infrastruktursatsningar, säger Mathias Sundin (L), riksdagsledamot från Norrköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ostlänken

Mer i ämnet