Foto: SVT

Snabbteater i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har runt 50 teaterintresserade samlats i Linköping för att utöva teaterns motsvarighet till sprinterlopp.

Det kallas för ”Play in a day” och går ut på att gå från ett blankt papper till uppförande av en färdig pjäs på bara 24 timmar.

– Igår kväll träffade vi manusförfattare och gav dem i uppgift att skriva ett tio minuter långt manus. De har skrivit hela natten och sedan fick regissörerna sina manus i morse, berättar en av arrangörerna, Anna Wikström.

Under dagen repeteras det frenetiskt. Skådespelare och regissörer är uppdelade i olika grupper. Målet är att kunna framföra en pjäs bara ett dygn efter att uppgiften delades ut.

Annorlunda sätt att arbeta

För skådespelarna är det mycket annorlunda jämfört med vanligt repetitionsarbete.

– Ett, så kände jag inte människorna som jag jobbar med innan halv tio i morse, säger Agnes Matsdotter, en av skådespelarna.

– Två, så visste jag inte vad det var för pjäs överhuvudtaget, fortsätter hon.

– Tre, Tidspressen gör ju att man tar idéer och ”go with the flow” mer än att man sitter och vänder varje ord och varje fras.

Ett tillfälle att lära sig mer

En av regissörerna, Matilda Tjerneld, är i vanliga fall frilansande skådespelare.

– Det är bra för mig att också se den andra sidan. Det kan hjälpa mig som skådespelare, säger hon.

Matilda Tjerneld menar  att förståelse för vad kollegan i regissörsstolen håller på med gör att hon som skådespelare snabbare kan hitta vad regissören är ute efter.

Totalt var det runt 50 personer som var med under årets evenemang, allt från skådespelare till regissörer och tekniker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.