Sned rekrytering till universiteten

Publicerad

Det är vanligare att personer som börjar studera på högskola eller universitet har föräldrar med hög utbildning. De senaste tio åren har trenden ökat.

Skillnaderna mellan universitet och högskolor är stora, visar en ny rapport från Universitetskanslerämbetet.

Enligt Universitetskanslerämbetet visar statistiken på en snedrekrytering. Om de antagna studenterna skulle motsvara befolkningen i stort, skulle var fjärde student ha högutbildade föräldrar.
Rikssnittet är nu i stället 38 procent.

Snedrekrytering

Mälardalens högskola hör till de högskolor i landet som har lägst andel studenter med föräldrar som har minst tre års högskolestudier.

Drygt 31 procent av studenterna på MDH har högutbildade föräldrar, att jämföra med Handelshögskolan i Stockholm där motsvarande andel är 73 procent.

Uppåtgående trend

Det är bara tre högskolor i landet som har lägre andel studenter med högutbildade föräldrar än MDH. Och för tio år sedan var andelen ännu lägre på MDH, 27 procent.

På Linköpings universitet är andelen studenter med högutbildade föräldrar högre, drygt 42 procent. En ökning jämfört med för tio år sedan, då motsvarande siffra var 36 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer