Full fart på snökanonerna i de östgötska skidbackarna

Uppdaterad
Publicerad

Från en dag till en annan blev det plötsligt vinter. Några som tar tillfället i akt är naturligtvis de två största skidbackarna i Östergötland – Ombergsliden och Yxbacken. 

Redan på långt håll syns de arbetande snökanonerna lägga vita moln över Yxbacken utanför Norrköping. När SVT Nyheter Öst svänger in på området möts vi av John Lindahl från Norrköpings Skidklubb.

– Det var länge sen vi kunde starta så tidigt på säsongen. Jag är uppvuxen i skidklubben och jag kan inte minnas att vi har börjat med snöläggningen så här tidigt någon gång, säger han.

Norrköping

John Lindahl hoppas nu att kylan nu håller i sig en tid framöver.

– Det är oftast nu tidigt på säsongen som folk är motiverade och sugna på att åka skidor. Sen har vi ett jullov som närmar sig och det vore fantastiskt om det gick att åka då.  

”Behöver inte producera mycket”

Inför förra säsongen gjordes stora underarbeten med schaktmassor som jämnade ut nedfarterna, och därför behöver man inte producera lika mycket snö som tidigare. 

– Massorna har legat kvar under sommaren men det har behövts lite åtgärder med att reparera vissa sättningar och hål som har uppstått. Men överlag är det jämnt och fint. För oss är det bra både ur miljö- och tidsperspektiv när vi inte behöver producera lika mycket snö, säger John Lindahl.

Vid skidanläggningen Ombergsliden utanför Vadstena jobbar man hårt med snöläggningen i dessa dagar: Här nedan kan du se bilder från skidbacken:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet