Se i klippet drönarbilderna över nya Yxbacken. Foto: SVT/ Christian Zetterdahl

Järnvägens jordmassor formar nya skidbacken

Publicerad

Det råder febril aktivitet i skidanläggningen Yxbacken utanför Norrköping. Lastbilarna kör i skytteltrafik och totalt ska drygt 4000 lass med schaktmassor från det pågående bygget av tågspåret Kardonbanan forma den nya skidbacken.    

– Det hanteras just nu cirka 60 000 kubik med jordmassor från järnvägsprojektet på Malmölandet och som vi använder för att jämna ut nedfarterna med. Det kommer bli en stor skillnad för alla åkare, säger Filip Ringborg från Norrköpings skidklubb.

Brant backe – inga problem

Den stora nedfarten i Yxbacken är vida känd för sin branta lutning, men det verkar inte ha påverkat arbetet för byggmaskinerna.

Norrköping

– Nej, vi har inte fått några rapporter om att det skulle ha uppstått problem, men vi har haft tur med vädret. Skulle det ha regnat en del så hade det ha ställt till det för arbetarna i backen, säger han.

Torr höst ger hopp om vintern

Hittills har hösten överlag bjudit på torrt väder och nu börjar man hoppas på att hinna klart redan i år. 

– Allting har löpt på fortare än vad man hade tänkt sig från början och vi kan se resultatet i backen att det närmar sig slutet. Så med lite tur hinner vi klart med både stora backen och familjebacken med funpark-området, innan vintersäsongen drar igång, säger Filip Ringborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet