Yxbacken utanför Norrköping Foto: SVT/Christian S Zetterdahl

10 000 lastbilslass ska förbättra Yxbacken

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Norrköpings Skidklubb få en bättre skidbacke samtidigt som Trafikverket blir av med sina schaktmassor.

Idag presenterades en uppgörelse som innebär att 10 000 lastbilslass ska fraktas till Yxbacken, norr om Norrköping, när bygget av det nya godsspåret till Händelö drar igång i vår.

– Det här är en sensation för skidklubben, Yxbacken och hela Östergötland, säger Anders Wihag från Norrköpings Skidklubb.

Anders Wihag menar att länet nu äntligen kommer att få en fullgod skidanläggning.

– Vi kommer kunna ha en bredare funpark och en familjebacke som är mer säker för skidåkarna, säger Anders Wihag.

Anders Wihag, Norrköpings Skidklubb Foto: SVT

I dagsläget lutar Yxbacken ibland åt fel håll och en femtedel av snön de tillverkar går enbart åt till att plana ut ojämnheter i backen.

Men nu ska 200 000 kubikmeter schaktmassor, eller cirka 10 000 lastbilslass, hjälpa till att få en bättre skidanläggning.

Jordmassorna grävs bort när Kardonbanan, godsspåret mellan Åby och Händelö, nu ska byggas.

– Vi ser flera fördelar med det här. Dels att massorna kan återutnyttjas till något som kan gynna skidklubben, och så ser vi också både klimatbesparingar och ekonomiska besparingar, säger Youssef Hassib, projektledare på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.