Se här när snön sparas i jättehögen Foto: Per Svensson Borrud

Snön ligger kvar i Kisa – trots den extrema värmen

Uppdaterad
Publicerad

I våras sparades nästan 40 000 kubikmeter snö vid Tolvmannabacken i Kisa. Men finns det verkligen någon snö kvar efter den onormalt varma och långa sommaren?

– Det är klart att det har varit ett stort tryck på snöhögen med den extrema värmen under sommaren, men den verkar ha klarat sig bra, säger Tolvmannabackens vd Johan Larson.

Efter den ovanligt snörika vintern bestämde sig Tolvmannabacken i våras för att spara snö. Snön täcktes av ett 70 till 80 centimeter tjockt täcke av bark, flis och spån. Förhoppningen är att kunna dra igång skidsäsongen tidigare.

Kinda

– Vi räknar med att cirka 25–30 procent smälter bort. Vi vet ju inte säkert så klart förrän vi täcker av – hur det kommer se ut i år, men vi är mycket positiva, säger han.

Kan det bli aktuellt att spara ännu mer snö efter nästa säsong?

– Vi får utvärdera först och se hur det här har fungerat. Vi vet iallafall att det kommer hjälpa oss väldigt mycket för att komma igång när säsongen startar. I bästa fall finns det tillräckligt med snö för att öppna en nedfart, säger vd Johan Larson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinda

Mer i ämnet