Socialministern: Bör se över drogtest av föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att hon är berörd av berättelsen om den treåriga flickan som dog hemma hos sina biologiska föräldrar i Norrköping.

– Även om jag inte kan kommentera enskilda fall är det mycket som förbryllar, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Från den 1 januari är barnkonventionen lag i Sverige. Nu vill socialminister Lena Hallengren se över hur lagarna kan skärpas ytterligare för att skydda utsatta barn.

Lena Hallengren tycker bland annat att domstolarna bör lyssna mer på socialtjänstens bedömningar. Hon tycker också att det är tveksamt att det inte ställs krav på drogtest av tidigare missbrukande föräldrar.

Treåriga Esmeraldas död

– När man ska få tillbaka sitt körkort som man förlorat på grund av att man varit onykter eller påverkad av droger måste man under en längre tid visa att man inte har ett beroende eller ett missbruk. Att det inte är så när man ska få tillbaka sitt barn är något vi måste titta på, säger hon.

Se intervjun med socialminister Lena Hallengren (S) i klippet från Morgonstudion högst i artikeln

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet