Esmeralda från Norrköping blev bara tre år gammal. Foto: Privat.

Ivo riktar kraftig kritik mot Norrköpings kommun

Uppdaterad
Publicerad

Under året har Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) granskat hur socialnämnden i Norrköpings kommun hanterat Esmeraldas ärende. Under tisdagen riktar myndigheten svidande kritik mot socialnämnden i Norrköpings kommun.

– Ett kapitalt misslyckande från samhällets sida, säger Sofia Wallström.

Vid pressträffen medverkade Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström, enhetschef Erik Kangeryd och inspektör Ingela Larsson.

– Det går inte att beskriva det här som något annat än ett kapitalt misslyckande från samhällets sida. Ett barn med behov av trygghet har samhället inte lyckats skydda, säger Sofia Wallström vid pressträffen.

Treåriga Esmeraldas död

Kraftig kritik

Ivo riktade kraftig kritik mot Norrköpings kommun. Myndigheten menar att kommunen inte tagit sitt yttersta ansvar. Kritiken är förenad med ett föreläggande och ett vite om en miljon kronor. Kommunen måste säkerställa en korrekt handläggning av den här typen av ärenden och har till februari nästa år på sig att åtgärda felen.

Egen utredning otillräcklig

Ivo ansåg inte att kommunens egen utredning var tillräcklig, utan har begärt ut allt om flickans ärende från Norrköpings kommun.

– Det handlar inte om att hitta syndabockar utan om att hitta systemfel. Lex Sarah är en viktig del av det systematiska kvalitetsarbetet, säger Erik Kangeryd.

Nämnden har brustit i hur man genomfört och följt upp flickans hemflytt till föräldrarna, enligt Ivo.

– Vi har sett allvarliga fel i socialtjänstens handläggning. Barnets behov har hamnat i skymundan och föräldrarna har fått sätta ramarna. Nämnden har inte tagit sitt ansvar för barnet, säger Ingela Larsson, inspektör.

Flera brister

Bland annat menar Ivo att nämnden har inte tagit ansvar för att planera hur flickans hemflytt till de biologiska föräldrar gått till eller undersökt möjligheterna för flyttningsförbud på rätt sätt.

Ivo kritiserar även de orosanmälningar som socialnämnden fick efter det att flickan flyttat tillbaka till sina biologiska föräldrar.

– Nämnden har brustit i att hitta ordentlig information om flickans situation. Nämnden har låtit föräldrarna styra handläggningen, säger Ingela Larsson.

Se presskonferensen i sin helhet här.

”Allvarlig kritik”

– Vi tar till oss den allvarliga kritik som framförts från Inspektionen för vård och omsorg gällande vår dokumentation och vi kommer nu att vidta de åtgärder som krävs för att efterfölja IVOs föreläggande, säger Yvonne Thilander, socialdirektör i ett pressmeddelande från Norrköping kommun.

– Hos Socialkontoret pågår redan ett omfattande arbete utifrån de brister som tidigare framkommit. Kommunen behöver nu fördjupa sig i föreläggandet och vilka ytterligare åtgärder som behöver vidtas.

En längre intervju med ansvariga vid Norrköpings kommun finns här.

Mamman dömd i somras

I somras dömdes Esmeraldas biologiska mamma till fängelse i 21 månader för grovt vållande till annans död och narkotikabrott vid Norrköpings tingsrätt – en dom som överklagats av båda parter. Hela bakgrunden till fallet hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet