Östersjön i fokus Foto: TT

Söderköping fick mest pengar till vattenvård i hela landet

Publicerad

Söderköping är den kommun i hela riket som fått mest pengar för lokala vattenvårdsprojekt.

– Bidraget har från början varit helt inriktat på övergödning, säger Christina Hallström.

Totalt har Söderköpings kommun fått 8,6 miljoner kronor för lokala vattenvårdsprojekt mellan 2016 och 2018. Det är mest i hela landet visar siffror över beviljat LOVA-bidrag från Havs- och vattenmyndigheten.

– Bidraget har från början varit helt inriktat på övergödning, det vill säga åtgärder för att minska näringsbelastningen i vattenmiljön, säger Christina Hallström, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Foto: Nyhetsbyrån Siren

Men sedan 2018 går det även att söka stödet till fler åtgärder, som anläggande av våtmarker, omhändertagande av förlorade fiskeredskap och restaurering av vattendrag. Nytt är också att man idag kan få bidraag för upp till 80 procent av kostnaderna, istället för 50 procent.

 – Det hjälper framförallt kommunerna, som har haft väldigt svårt att få fram de här 50 procenten i medfinansiering. Nu är det mycket lättare och vi har sett ett uppsving, säger Christina Hallström.

Mellan perioden 2016 till 2018 tilldelades ett åttiotal kommuner LOVA-bidrag till ett sammanlagt belopp av 75 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.