Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Söderköping går vidare med utvecklingen av Bergön

Uppdaterad
Publicerad

I januari kom beskedet från Länsstyrelsen Östergötland att den planerade turistanläggningen på Bergön i Sankt Anna skärgård strider mot strandskyddsbestämmelserna. Men Söderköpings kommun kommer nu omarbeta förslaget för att sedan begära ett nytt planeringsbesked. 

Det är entreprenören Håkan Mauritzon vill bygga en turistanläggning på Bergön, och Söderköpings kommun vill se en mer levande östgötaskärgård.

Avslogs av länsstyrelsen

Men ett tidigare inlämnat planeringsbesked avslogs från länsstyrelsen med motiveringen att det innehöll för många planerade bostäder och inkräktar på berörda riksintressen.

Söderköping

– Att begära planeringsbesked har varit en lärorik process. Vi ser att det i ärenden med många avvägningar som gäller statliga intressen kan vara ett bra sätt att pröva ett projekt i tidigt skede, säger Lina Gregersdotter, stadsarkitekt, i ett pressmeddelande.

Hoppas på ett positivt besked

Under onsdagens samhällsbyggnadsnämnd informerades om att förslaget kommer nu omarbetas och processen fortsätter.

– I det nya planeringsbeskedet kommer vi ta utgångspunkt i länsstyrelsens kommentarer och hoppas att vi kan få ett positivt besked och möjlighet att utveckla skärgården ytterligare, säger Börje Natanaelsson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Se tidigare inslag från Bergön: 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En balansakt mellan biotoper, strandskydd och militära bunkrar på Bergön Foto: Mikko Lindskog/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet