Hör vad föreläsarna Jennifer Svernlöv och Sofia Helbro har att säga om näthat. Foto: Fredrik Ahl/SVT

Sofia och Jennifer tar kampen mot näthatet

Publicerad

De har själva erfarenhet från näthat. Nu vill de hjälpa andra unga att hålla god ton i sociala medier för att undvika kränkningar och mobbning.

Det började med ett UF-företag i gymnasiet där de besökte skolor runt om i Linköping för att prata om vilka följder nätmobbning kan få.

Nu har Sofia Helbro och Jennifer Svernlöv tagit studenten och är fast beslutna att fortsätta sin kamp mot näthatet genom sitt nystartade företag Netsafe.

Linköping

– Det är ett stort samhällsproblem som det pratas lite om. Vi vill bryta tabun och uppmana drabbade att anmäla och våga berätta.

De tror att möjligheten till anonymitet i sociala medier är en av anledningarna till att människor vågar skriva saker de aldrig skulle våga säga till någon öga mot öga. Och även om de förstår att det skulle vara svårt att få nätjättarna att förbjuda anonyma konton så tycker de ändå att det vore en bra idé.

– Det skulle vara den bästa lösningen för att bli av med näthat, menar Sofia Helbro.

– På vissa datingsidor har det infört legetimeringskrav, typ via Bank-ID, det är jättebra tycker jag, fortsätter Jennifer Sverlöv.

Idag finns det en åldersgräns för de flesta sociala medier, oftast på 13 år. Men det går att skaffa konton trots att användaren inte har åldern inne. Många gånger får de hjälp av föräldrarna.

– Det är ännu en anledning till att det borde finnas krav på legitimering, menar Jennifer Svernlöv.

– Jag tycker inte föräldrar ska låta sina barn skaffa konton innan de har åldern inne, åldersgränsen finns där av en anledning, säger Sofia Helbro.

Vidare vill tjejerna påpeka att det finns mycket positivt på nätet och mycket kunskap att hämta. Men att man måste vara medveten om att det även finns en mörk sida.

– Tänk på att var källkritisk och stöter du på något som inte känns bra, tveka inte att prata med en vuxen, säger Jennifer Svernlöv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet