Solrosbussen är tillbaka: ”Vi var inte beredda på det vi fick uppleva”

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags kom före detta kollegorna Jonny Johansson och Pether Ståhl tillbaka till Sverige från den ukrainska gränsen, där de hämtade flyktingar. 47 flyktingar fick plats i bussen och 16 av dem kom till Mjölby i Östergötland.

Resan har väckt många känslor hos Jonny och Pether.

– Det var väldigt tufft att se alla människor som satt där i chock och barn som grät, det var tufft, säger Jonny Johnsson.

– Mammor som grät, de grät nästan mest. Ensamma mammor – papporna kvar, säger Pether Ståhl.

– När jag var där nere så tänkte jag på min dotter. När jag såg mammorna så kändes som att det lika gärna kunde varit hon, menar Jonny Johnsson.

Sedan Jonny Johnsson kom hem från ukrainska gränsen så har han haft svårt att återgå till vardagen. Nu har han tankarna på att åka tillbaka igen men denna gång in i Ukraina.

– Jag frågade vad det största behovet var för dem. Då fick jag svaret att det var att åka med en buss fullastad med grejer över gränsen in i Ukraina.

Hör Jonny Johnsson berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.