Snön ska först sopas bort från cykelvägen innan den saltas. Foto: TT

Sopsaltning som miljöbov

Publicerad

Idag använder sig flera svenska kommuner av sopsaltning. Men metoden kan ha en negativ inverkan på miljön.

Sopsaltning är metoden som gett flera svenska städer ett torrt underlag under vinterhalvåret. Inte minst vintercyklandet har främjats av saltningstekninken. Men det finns kritiker som menar att saltet skadar, något forskarna inte håller med om.

– I de allra flesta fall är det inga större problem, säger Göran Blomqvist, forskare vid statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

– Det är upp till politikerna att ta beslut om vilken metod man väljer. De får välja vilket de tycker är viktigast – en bättre hälsa med minskad bilbelastning, eller en eventuell miljöpåverkan.

Kritiker menar att saltet kan skada växtlighet längs med saltade vägar. Saltet kan fastna på växter och tränga upp i rotsystemen via vatten.

– Det kan vara ett problem, men vissa växter kan också dra nytta av saltet. Vissa gräsarter mår bra av salt, säger Göran Blomqvist.

Andra har lyft ett varningens finger för att saltet kan sprida sig i grundvattnet, men än så länge finns inga sådanna fall.

– I städer där man tar dricksvatten från åsar måste man vara vaksam. Jag tror att sopsaltning är en miljövänlig teknik, men man måste alltid undersöka sårbarheten, säger Göran Blomqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.