Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Specialistvården i Sverige centraliseras. Tanken är att patienterna ska få träffa de allra bästa specialisterna, men det finns också en oro. Orsaken till den får du veta mer om i klippet. Foto: Storyblocks

Specialistvård på färre platser

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska en del av specialistvården i Sverige centraliseras: Bara några få sjukhus i Sverige får tillstånd. Tanken är att patienterna ska få träffa de allra bästa specialisterna, men det finns också en oro. Orsaken till den får du veta mer om i klippet.

En del vård är ovanlig och man anser därför att det är bättre att några få sjukhus i Sverige utför den här vården – så att läkarna hinner träffa många patienter och kan utveckla vården.

Socialstyrelsen har fått i uppdrag att avgöra vilken vård som ska centraliseras. Det är en process som precis har börjat. Några av besluten fattas nu i december.

300 förslag

– Vi har sakkunniggrupper med experter från olika vårdområden. De har kommit med förslag. Det finns 300 förslag på den här listan. Nu ska det utredas om den här vården blir bättre av att koncentreras, säger Kristina Wikner som är enhetschef på Socialstyrelsen.

I videon kan du se mer om hur vården i Sverige ska förändras och vilken vård det påverkar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer