Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Om vi inte får uppdraget så måste vi lägga ner den här typen av verksamhet. Det gör mig lite olycklig ur barnens perspektiv”, säger överläkare Per Ertzgaard vid barnrehab i Linköping. I videon får du veta mer om varför. Foto: Ulf Persson, SVT

Oro för att barnrehab i Linköping ska försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Barnrehab i Linköping tar emot ryggmärgsskadade barn från hela Sverige. Ändå riskerar verksamheten nu att försvinna. 

– Vi är ju de enda som sysslar med det här, säger Per Ertzgaard, som är medicinskt ansvarig läkare vid US i Linköping.

Just nu pågår en stor förändring av vården i Sverige. Tanken är att samla en del av vården på några få orter i landet, för att alla patienter ska få träffa de bästa specialisterna. Det gäller till exempel vård och rehabilitering av ryggmärgsskador.

Idag har inget sjukhus i landet uppdrag att ta emot barn från hela Sverige, men till Universitetssjukhuset i Linköping kommer ändå barn från hela landet – för att man där har byggt upp en samlad rehabilitering för barn.

”Vi är de enda som sysslar med det här”

– Vi är ju de enda som sysslar med det i Sverige. Men nu ansöker flera andra regioner om att få utföra det här istället. Om vi inte får uppdraget så måste vi lägga ner den här typen av verksamhet. Det gör mig lite olycklig ur barnens perspektiv, säger Per Ertzgaard som är medicinskt ansvarig läkare på Rehabiliteringsmedicinska kliniken i Linköping.

Vad är du rädd för?

– Att man tappar kvaliteten. Att man struntar i den årliga uppföljningen så att man inte förekommer komplikationer. Det kräver ganska mycket kunskap för att klara av det, säger Per Ertzgaard.

I videon berättar föräldern Anna vad hon är orolig för när rehabiliteringen av ryggmärgsskador ska centraliseras.

Imorgon berättar vi varför man tror att barnrehab i Linköping kanske inte får vara kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet