Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sportjournalisten Jonas Karlsson berätta vad hans erfarenhet är kring varför man väljer att ta dopningspreparat. Foto: SVT

Sportjournalisten Jonas Karlsson om dopning: ”Rädd att problemet kommer öka”

Publicerad

Att vi idag exponeras av idealkroppar i sociala medier kan vara en av orsakerna till att dopningspreparat används. Men sportjournalisten Jonas Karlsson berättar även hur vi påverkas av vår närmsta omgivning.

– Vi påverkas jättemycket av de som är närmast oss. Familj, vänner och skolkamrater, säger han.

Det finns ett behov av att jobba förebyggande och minska användning av anabola steroider på gym och träningsanläggningar. Jonas Karlsson är medarbetare på nätverket Prodis som jobbar mot dopning. Han berättar att det är ett komplext ämne.

– Folk dopar sig av 10, 20, 100 olika anledningar och det skär igenom alla samhällsklasser och sociala grupper. Drivkraften att se bättre ut finns hos oss alla, men våra vägar till problemet är väldigt olika.

Jonas Karlsson lyfter även vikten av att bli bättre på att fokusera på hur träning borde vara något lustfyllt och samtidigt prata om vilka kroppsideal man möter.

Runt 600 gym jobbar förebyggande i Sverige med arbetsmetoden ”100% Ren Hårdträning”.

NÄTVERKET PRODIS:

PRODIS står för ”Prevention av Dopning i Sverige” och är nätverket bakom arbetsmetoden ”100% Ren Hårdträning”. Syftet med nätverket är att utveckla och sprida metoden för att förebygga och minska användningen av Anabola androgena steroider och andra dopningspreparat

Källa: STAD Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.