Ulf Lago, förbundsdirektör hos RTÖG, Räddningstjänsten Östra Götaland. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Sprängdåd fanns med i räddningstjänstens riskbild

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsinsatsen vid explosionen på Ådalagatan i Linköping den 7 juni prisas nu med SOS-Alarms 112-pris. Förbundsdirektören för Räddningstjänsten i Östra Götland (RTÖG) menar att det var tur i oturen att man redan börjat planera åtgärder för eventuella sprängdåd.

– Den här utvecklingen med sprängdåd fanns med i den riskbild vi ritade fram mot år 2030. Nu kom 2030 redan 2019, så vi ser nu att vi får skynda på de åtgärder vi planerat, säger förbundsdirektör Ulf Lago.

Den samverkan som rådde mellan polis, räddningstjänst, ambulanssjukvård och bostadsbolaget Stångåstaden är det som motiverat att insatsen vinner årets 112-pris.

– Jag är väldigt stolt. Jag tycker det var många saker som fungerade väldigt bra. En var den goda samverkan vi har i Östergötland, som inte bara ser bra ut på pappret utan även visar sig fungera i verkligheten. Att vi faktiskt fann oss i den här oväntade och absurda situationen, säger Lago.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.