”Oacceptabelt att reagera med detta allvarliga våld”, twittrar justitieministern. Foto: TT

Starka politikerreaktioner efter upploppen: ”Ligister som slår sönder polisbilar”

Uppdaterad
Publicerad

Poliser har förts till sjukhus. Polisbilar har slagits sönder och satts i brand. Scenerna i Linköping och Norrköping har nu fått flera svenska politiker att reagera. ”Jag uppmanar alla att inte låta sig provoceras”, twittrar Morgan Johansson (S).

”Frihetsberöva. Fängsla. Utvisa. Var helst Socialdemokraterna format samhället ska vi jämna det med marken”, twittrar Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Adam Marttinen.

I en serie Twitterinlägg tar också justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) upp händelserna i Linköping och Norrköping.

Våldsamma upplopp i Sverige

”Oacceptabelt att reagera med detta allvarliga våld. Bra att polisen agerat resolut för att omhänderta våldsverkarna och upprätthålla ordningen”, skriver han, och fortsätter:

”De allra flesta i de utsatta områdena vill bara ha lugn och ro och leva sina liv.”

”Kostar alldeles för lite att ge sig på en polis ”

”Ligister som slår sönder polisbilar och attackerar poliser ska lagföras och dömas till stränga straff. Det kostar alldeles för lite att ge sig på en polis idag”, twittrar Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Martin Marmgren är polis, rättspolitisk talesperson och riksdagsledamot för Miljöpartiet och skriver på Twitter:

”Om man retirerar från egna fordon som sen vandaliseras är det inte ”lugnt” utan tappad kontroll. Illa. Polisen ska hålla våldsmonopolet åt medborgarna.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet