Ett stort antal poliser fanns på plats i stadsdelen Skäggetorp i Linköping, bland annat patruller från Sörmland. Foto: Läsarbild

Polispatruller från Sörmland förstärkte vid upplopp i Östergötland och Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Flera sörmländska polispatruller var på plats vid upploppet i stadsdelen Skäggetorp i Linköping som startade under torsdagseftermiddagen. Enligt uppgifter till SVT har en eller flera sörmländska polisbilar blivit vandaliserade.

Det högerextrema partiet Stram kurs hade planerat en manifestation under torsdagen men innan den hann starta bröt våldsamma upplopp ut. Tre poliser har fick föras till sjukhus och två personer greps i samband med händelsen.

Redan innan upploppet startade fanns sörmländska polispatruller på plats, men fler kommenderades ner till Linköping efter att oroligheterna brutit ut.

Våldsamma upplopp i Sverige

– I efterhand blev det lite större än vad vi hade förväntat oss och då kommenderade vi mer personal från Sörmland, säger Johnny Gustavsson presstalesperson i polisregion Öst.

Polisbilar vandaliserades

Enligt Johnny Gustavsson är det vanligt att man i polisregion Öst, där Sörmland ingår, tar hjälp av varandra från olika län.

En civil polisbil sattes i brand under torsdagen och flera andra polisfordon attackerades, enligt uppgifter till SVT på torsdagen ska minst en polisbil från Sörmland ha utsatts. Något som polisen kunde bekräfta på fredagsmorgonen.

– Jag vet att det var en Katrineholmsbil och en Eskilstunabil. Det kan möjligtvis vara någon ytterligare, säger Johnny Gustavsson.

På plats även i Örebro

Poliser från Sörmland var även på plats under upploppen i Örebro under fredagen, uppger Johnny Gustavsson.

I nuläget vet han dock inte om någon sörmländsk polis skadat sig eller om något av sörmlamdspolisens bilar skadats i samband med de oroligheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet