Foto: Norrköpings kommun

Stjernkvist inte oroad över saknade miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings kommun har redan satsat resurser på att vara med i kampen om batterifabriken. Att företaget saknar miljarder är inget som oroar kommunalrådet Lars Stjernkvist (S).

Norrköpings kommun hoppas mycket på att Northvolt ska förlägga sin anläggning i staden.

– Skulle Northvolt välja Norrköping som etableringsort skulle det betyda att den uppgång kommunen har i dag vad gäller företagsetableringar skulle få en rejäl extra skjuts framåt, säger Lars Stjernkvist (S) kommunalråd i Norrköping.

Två områden

De områden som kan bli aktuella är Bråvallafältet eller Malmölandet norr om stan.

– Det är de områden som bäst rymmer de runt 300 hektar som företaget kräver, säger Lars Stjernkvist. Men före det kommer förhandlingar med markägare att hållas enligt de regler som finns.

Klart till sommaren

Northvolt har utsett tio svenska städer och två städer i Finland som man väljer mellan. Innan sommaren ska man vaskat fram två städer.

– Är vi med bland dem så kommer vi på allvar börja agera för att få Northvolt att inse att Norrköping är det alternativ de bör välja, säger Lars Stjernkvist

40 miljarder saknas

Att företaget fortfarande saknar upp emot de 40 miljarder kronor som bygget kräver oroar inte Lars Stjernkvist.

– Idén att gå över från fossila bränslen till eldrift är jag övertygad om är framtidens melodi. Hur företaget får tag på det kapital som krävs är inte vår huvudvärk. Det får Northvolt sköta. Vi kan bara förbereda oss på att vara det alternativ man väljer för sin etablering.

”Norrköping får igen pengarna”

Norrköpings kommun har redan satsat en del resurser på att vara med i jakten på Northvolts gillande.

– Det vi satsat är blygsamma belopp om man ser till hur stor den här byggnaden är. Om företaget till sist väljer Norrköping blir det ju mer investeringar – i vägar, annan infrastruktur och utbildning. Men det är sånt som vi definitiv ska ställa upp med eftersom vi på lång sikt  vinner så oerhört mycket mer, säger Lars Stjernkvist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.