Pendeltåget som evakuerats mellan Mjölby och Mantorp. Foto: Jeppe GustafssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Begränsad framkomlighet på Södra stambanan – stora förseningar och inställda turer

Publicerad

Det är stopp i tågtrafiken mellan Mantorp och Mjölby. Orsaken till stoppet är ett stillastående tåg med rökutveckling ombord, det meddelar Trafikverket i ett pressmeddelande.

Stoppet i tågtrafiken orsakar föreningar och inställda turer för Östgötapendeln Norrköping-Motala såväl som fjärr- och regionaltåg mellan Stockholm-Linköping/Hässleholm-Malmö/Köpenhamn. Enligt Trafikverket går vissa tåg annan väg och man hänvisar trafikanter till tågbolagen för mer information.

– Det är ett av våra pendeltåg det gäller och det verkar som att det är en bärlina som hängt ned från en kontaktledning framför tåget och träffat framrutan på loket. Framrutan verkar då ha spruckit och i samband med det har det blivit rökutveckling, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

– Passagerarna ombord på tåget har evakuerats till de bakre delarna av tåget, och räddningstjänsten har beslutat att de evakueras tillbaka till Mjölby med buss. I nuläget är det stopp i båda riktningarna.

Enligt SJ:s pressansvarige Carl-Johan Linde kommer SJ:s avgångar ledas om via Hallsberg.

– Vi kommer även sätta in ersättningsbussar mellan Linköping, Norrköping och Mjölby. Hur prognosen ser ut för när det här ska vara löst vet jag inte i nuläget, säger han.

Ett spår öppnas

Strax innan klockan 17 kunde Trafikverket meddela att tågtrafiken mellan Mantorp och Mjölby åter var igång. Det är fortfarande begränsad framkomlighet på sträckan vilket orsakar förseningar och inställda tåg för Östgötatrafikens tåg mellan Norrköping-Motala samt fjärr- och regionaltåg mellan Stockholm-Linköping/Hässleholm/Malmö/Köpenhamn.

– Ett spår är öppet, det andra spåret kommer hållas avstängt ett tag till på grund av en kontaktledning som är nedriven, säger Karin Hedemalm, presskommunikatör på Trafikverket.

Enligt Trafikverkets prognos kommer arbetet med lagningen av den trasiga kontaktledningen vara klart vid 22-tiden under onsdagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer