Stor glädje för familjen Syla efter Migrationsverkets beslut. Foto: Carl G Nilsson

Stor glädje i Åtvidaberg – utvisade Vlora och barnen får komma hem

Uppdaterad
Publicerad

Efter nära nio år i Sverige så tvingades dom ut ur landet i april förra året. Mamma Vlora Syla och hennes två barn utvisades till hennes forna hemland Kosovo, där hon tidigare utsatts för omfattande övergrepp. Efter nära ett och ett halvt års kamp för att få komma tillbaka till Sverige och Åtvidaberg så meddelade i dag Migrationsverket att de får komma hem igen.

– Det känns jätte jättebra. Gud alltså. Det har gått ett år utan att barnen gått i skolan. Vi gråter av glädje och barnen skriker, säger mamma Vlora Syla.

– Man är jätte jätteglad men också lite chockad. När Carl G ringde så var vi jättestressade för vi trodde det var negativt, men sedan blev vi jätteglada, säger dottern Marigona Syla.

Många i Åtvidaberg har kämpat för att Vlora och barnen ska få återvända till Sverige, där hon har fast jobb och där barnen 10 och 12 år gamla hela tiden haft sin skolgång och kamrater.

Den som drivit hennes sak hårdast mot inte minst Migrationsverket är förre riksdagsmannen Carl G Nilsson.

– Det är en enorm glädje och tårar i ögonen. Samtidigt kommer frågan. Var det verkligen nödvändigt att ställa till det så här efter så många år i Sverige? Inte minst med tanke på barnen som mått oerhört dåligt och som tappat över ett års skolgång, säger familjens beskyddare och talesperson förre riksdagsmannen Carl G Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.