– Barnens stora förhoppning är att få börja i skolan, när den startar till hösten, säger Carl G Nilsson som är ombud till Vlora Sylas och hennes barn. Foto: SVT

Vlora Sylas återreseförbud hävs efter två år – söker arbetstillstånd igen

Uppdaterad
Publicerad

Den 11 juli upphävs Vlora Sylas återreseförbud till Sverige. Tvåbarnsmamman som varit utvisad till Kosovo sen i april förra året, trots att hon har kvar sitt jobb i Åtvidaberg och att barnen haft hela sin skolgång där. Men det betyder inte att hon kan åka tillbaka.

– Man vågar inte bli vara glad för vi har blivit besvikna så många gånger, säger Vlora Sylas.

– Nej, nu måste hon söka arbetstillstånd igen och medan den processen pågår så får hon inte resa in i Sverige för då avbryts processen. En väldigt lustig regel egentligen, säger Carl G Nilsson, familjens ombud om det senaste beskedet han fått från Migrationsverket.

– Nu hoppas vi att det här behandlas smidigt och skyndsamt från Migrationsverket och det är de signaler vi fått vid de senaste kontakterna, säger Vloras arbetsgivare Kenneth Axelsson.

Familjen måste sedan även ansöka om visum, vilket kan ta några veckor.

– Barnens stora förhoppning är att få börja i skolan, när den startar till hösten, säger Carl G Nilsson.

– Vi vill inte göra något som kan förarga Migrationsverket, vi kan bara vänta, säger Vlora.

Isolerad i lägenhet i Kosovo

Vi har tidigare skildrat hur utvisningen påverkat Vlora, hennes två döttrar och människor i Åtvidaberg som engagerat sig i deras öde.

Nej till arbetstillstånd

Motgångarna har varit många för Vlora och hennes ombud i Åtvidaberg. Migrationsverket och migrationsdomstol har sagt nej till ett arbetstillstånd flera gånger med hänvisning till återreseförbudet hon fick sommaren 2017. Det fick Vlora för att hon inte respekterade ett gammalt utvisningsbeslut från 2011. Carl G Nilsson har försökt få återreseförbudet hävt eftersom Vlora har en fast anställning. Men jobbet har inte bedömts som ett tillräckligt starkt skäl för att ta bort förbudet i förtid.

Är återreseförbudet det sista hindret nu som ni ser det?

– Ja, formellt är det så. Det var i och för sig enligt reglerna att hon fick återreseförbudet, men Migrationsverket hade kunnat upphäva det om de ville samarbeta, men det gjorde de inte. Man har tillämpat återreseförbudet absolut strikt, säger Carl G Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.