Idag utvisades hon – hör Vlora berätta själv Foto: Kjell Lundström

I dag kastades familjen ut efter åtta år i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Vlora Syla flydde från misshandel och hedersförtryck i Kosovo. Hon har varit i Sverige i åtta år och hunnit få jobb och barnen går i skola i Åtvidaberg. Men myndigheterna menar att de inte har rätt att vara här och idag tvingades familjen lämna landet.

Fredagen den 6 april blev dagen som familjen fruktat allra mest. Dagen då de inte längre var välkomna i Sverige.

– Det är jobbigt, men hoppas jag kan fixa allt nu, suckar Vlora Syla när vi träffar familjen på Skavsta flygplats.

Hon och hennes två barn, 10 och 12 år gamla, har bott i Sverige i åtta år. Vlora har fast jobb i Åtvidaberg och barnen har skola och ett rikt liv med kamrater och föreningsliv.

Men Migrationsverket och Migrationsdomstolen är obevekliga. Familjen måste lämna Sverige.

Lång strid för att få stanna

– En kvinna som Vlora borde premieras genom att få stanna och hälsas välkommen till vårt land. Hon har ingenting att komma tillbaka till i sitt forna hemland, säger tidigare riksdagsledamoten Carl Gustav Nilsson (M), som stridit under lång tid för att familjen ska få stanna.

Migrationsverket vill i dag inte ställa upp på en intervju, men skriver i ett mejl att skälet till att familjen ska ut är att Vlora inte lydde ett utvisningsbeslut från 2011. Ett beslut som visserligen preskriberades 2015.

”Om inte familjen självmant lämnat Sverige i dag hade ärendet överlämnats till polisen”, skriver presschefen på Migrationsverket, Per Ek.

Att familjen vid det här laget rotat sig i Åtvidaberg har myndigheterna inte tagit någon hänsyn till. Inte heller att beslutet från 2011 preskriberades 2015.

Familjen ger inte upp

– Svensk lagstiftning är inte huggen i sten. Det finns alltid möjligheter att finna. Det tycker jag inte att Migrationsverket har gjort, säger Carl Gustav Nilsson (M).

Men familjen och alla de som stöttar dem i Åtvidaberg ger inte upp.

– Hon ska gå till det svensk konsulatet i Skopje i Makedonien och begära ett nytt arbetstillstånd och ett slopande av återreseförbudet, säger Carl Gustav Nilsson.

– Jag hoppas vara tillbaka i Sverige om tre veckor. Barnen måste få komma tillbaka och fortsätta skolan här, säger Vlora Syla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.