Riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M), tycker att man måste tänka på barnen. Foto: SVT

Tung östgötapolitiker sluter upp för utvisningshotade Vlora

Uppdaterad
Publicerad

I helgen släcktes hoppet om att få stanna i Sverige definitivt för Åtvidabergskvinnan Vlora Syla och hennes barn. Migrationsöverdomstolen nekar henne prövning och nu tvingas familjen, efter åtta i Sverige, tillbaka till Kosovo. Men nu får hon stöd av ett tungt politikernamn.

SVT har tidigare berättat om Vlora Syla och hennes två barn som bott i Åtvidaberg i flera år. Hon har fast jobb sedan 2015, barnen går i skolan, kan bara prata svenska och har ett rikt liv med kamrater och föreningsliv. Nu måste de ut ur landet. Detta bland annat på grund av att familjen, då de kom till Sverige och fick avslag på sin första ansökan om asyl, gömde sig för att kunna stanna i landet.

– Det är jättesvårt att lämna nu. Vi har varit här i åtta år och kämpat mycket. Och barnen trivs i skolan och med alla deras aktiviteter. Det är jättesvårt för barnen och de kommer inte att klara att börja skolan i Kosovo. Det här kan förstöra hela livet för barnen, säger utvisningshotade Vlora Syla.

Åtvidabergsfamiljen utvisas
– Det här kan förstöra hela livet för barnen, säger Vlora Syla. Foto: SVT

Barkonventionen följs inte

Allt fler engagerar sig nu i Vloras sak. Den senaste är riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M) från Linköping som hoppas att polisen inte kommer att prioritera hennes ärende.

– Jag tror att polisen kan visa en humanitär hänsyn och att man då inte har en möjlighet till att verkställa en utvisning i det här fallet. Det borde tala för att den humanistiska ingången är den riktiga. Nu säger vi att vi ska införliva barnkonventionen i svensk lag och då kan jag ställa frågan, om vi samtidigt har den ambitionen att ha en hög svansföring när det gäller barnperspektivet, var finns barnperspektivet i detta fallet? Det saknas ju helt, säger riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M).

– Var finns barnperspektivet i detta fallet? Det saknas ju helt, säger riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M). Foto: SVT

Hon uppfyller alla krav

Moderatstämman i höstas gav ett massivt stöd för en skärpt migrationspolitik. Partiet vill på sikt avskaffa rätten att söka asyl inne i EU och i stället införa ett kvotflyktingssystem. Men trots det så anser Finn Bengtsson att Vlora har all rätt i världen att stanna i Sverige.

– Hon arbetar och har ett arbetstillstånd och hennes barn går i svensk skola, hon uppfyller de principer som vi moderater accepterar och dessutom vill ha när migranter kommer hit. Vi vill inte ha de som inte har skyddsskäl och heller inte vill göra rätt för sig utan bara utnyttjar våra bidragssystem, säger riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M) från Linköping.

– Jag tänker börja packa nu. Ska packa och packa, säger tvåbarnsmamman från Åtvidaberg, Vlora Syla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtvidabergsfamiljen utvisas

Mer i ämnet