KG Nilsson och Vlora Syla. Foto: Kjell Lundström/SVT

Vloras utvisning stoppades – men ärendet tas inte upp på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Turerna runt Vlora Syla och hennes familj i Åtvidaberg fortsätter och nu tar nya juridiska vändningar vid. Idag kom beskedet att Migrationsverket skjuter upp beslutet om deras utvisning. Men på eftermiddagen kom dock beskedet att Migrationsverket inte tar upp hennes ärende för ny prövning, ett beslut som omedelbart har överklagats.

De senaste månaderna har Vlora Syla, tillsammans med engagerade Åtvidabergsbor, arbetat för att upphäva Migrationsverket beslut om att hon och hennes två barn ska utvisas. De har bott i landet i åtta år, varav de senaste i Åtvidaberg. En av anledningarna till att familjen fått ett utvisningsbeslut är att de, efter att tidigare ha fått avslag på sin ansökan om asyl, höll sig gömda under flera år.

Sedan beslutet om utvisning meddelades har arbetet med fallet varit febrilt. Enligt beslutet skulle familjen utvisas nu på söndag, men efter Migrationsverkets vändning är det oklart vad som sker.

”Väcker nytt hopp”

Om Migrationsverket inte beslutar om att genomföra en ny prövning av fallet kan det överklagas och på så sätt bli ett nytt fall.

– Det här väcker nytt hopp. Hade det blivit ett direkt avslag idag hade det varit värsta scenariot, men nu är verkställandet uppskjutet och det är positivt för familjen, nu har vi bara att vänta på om ärendet ska prövas på nytt, säger Vlora Sylas advokat Johan Ritzer.

För två dagar sedan inkom ett utlåtande från en psykiater till Migrationsverket. Enligt personer i Vloras närhet kan det ligga till grund för Migrationsverkets beslut. Enligt Johan Ritzer kan beslutet från Migrationsverket komma redan i eftermiddag eller i nästa vecka.

Glädje vändes snart till ny oro

På eftermiddagen bara timmar efter att Vlora och hennes familj fått beskedet att Migrationsverket bestäm att stoppa utvisningen så kom ett nytt beslut från myndigheten att man inte tänker pröva hennes fall på nytt.

– Familjens advokat har direkt överklagat beslutet om att inte pröva fallet igen, och det finns en överklagandetid på tre veckor, säger tidigare riksdagmannen Karl-Gustav Nilsson(M) som under lång tid kämpat för familjens möjlighet att få stanna i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.