Vlora och hennes två barn utvisas till Kosovo Foto: Philip Sundén

Nytt hopp för utvisningshotad familj i Åtvidaberg

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har situationen för tvåbarnsmamman Vlora Syla, som tidigare fått besked om att familjen måste lämna landet, förändrats.

Vlora Sylas advokat har fått möjlighet att komplettera en överklagan och begäran att Migrationsöverdomstolen prövar familjens fall. Det här innebär att Vlora och hennes barn kan få sin sak prövad och få en ny chans att stanna i Sverige.

– Hoppas det blir något positivt nu och att Migrationsdomstolen förstår mig, säger Vlora Syla.

Åtvidabergsfamiljen utvisas

Fick avslag flera gånger

Vlora Syla kom hit med sina barn för åtta år sedan och ansökte om asyl tre gånger, men fick avslag på samtliga. Hon skulle utvisas, men valde att stanna i Sverige som gömd. Orsaken till detta var att hon, innan familjen kom till Sverige, blivit utsatt för hedersrelaterade kvinnofridsbrott i sitt hemland Kosovo.

– Jag tror och hoppas på att hon får en prövning i Migrationsöverdomstolen och att hon får stanna här i landet med sina barn, säger advokat Morgan Gerdin.

2015 fick Vlora Syla ett tillfälligt arbetstillstånd och hon har fast jobb i Åtvidaberg sedan dess. Men när tillståndet skulle permanentas så blev hennes tidigare vägran att lämna landet ett hinder.

–  Om jag skulle åka till mitt hemland så skulle situationen bli lika svår som när jag flydde, säger Vlora Syla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtvidabergsfamiljen utvisas

Mer i ämnet