Vlora Syla och hennes två barn flydde från våld i Kosovo till Sverige för åtta år sedan. Nu ska de utvisas. Foto: SVT

Migrationsverket obevekligt – familjen utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Vlora Syla och hennes två barn, som vi berättade om igår, har idag fått sitt slutliga besked om utvisning till Kosovo. Hon måste lämna ett fast heltidsjobb och barnen den skola i Åtvidaberg där de gått i flera år.

Familjens senaste överklagan av utvisningsbeslutet hjälper inte. Idag, onsdag, kallades Vlora Syla till Migrationsverket för sjunde gången. Där fick hon beskedet att hon och hennes två barn – 10 och 12 år gamla – måste lämna Sverige efter åtta år.

– Inom tio dagar måste vi lämna landet, säger Vlora Syla förtvivlat.

”Det finns myndighetsskydd i Kosovo”

Fallet har engagerat många Åtvidabergsbor och med till Migrationverket idag var Vloras arbetsgivare sedan snart tre år och en före detta riksdagsledamot.

– En tvåbarnsmamma som har skaffat sig jobb och sköter sitt jobb klanderfritt. Hon har två barn i Åtvidabergs skola som också sköter sig klanderfritt och talar bara svenska. Jobb och språk, vad kan man mer begära? säger Karl-Gustav Nilsson (M), tidigare riksdagsman från Åtvidaberg.

LÄS ÄVEN: Vlora och barnen ska utvisas efter åtta år i landet

Migrationsverket anser inte att dagens situation i Kosovo kan utgöra en grund för uppehållstillstånd.

– Det finns myndighetsskydd i Kosovo. Hon gör rätt för sig nu med att hon arbetar, men det som ligger henne och familjen i fatet är att de vistades en lång tid i Sverige utan att ha rätt till det, säger Irene Sokolow, presstalesperson på Migrationsverket.

Våld och våldtäkt

Vloras arbetsgivare Kenneth Axelsson har läst utredningen om vad hon utsattes för i Kosovo.

– Det handlar om grovt våld, kvinnofridsvåld och hedersrelaterat våld. Det är en annan kultur och det är inte helt enkelt, säger Kenneth Axelsson.

Vloras arbetsgivare Kenneth Axelsson. Foto: SVT

– Ramverket för att skydda kvinnors rättigheter har stärkts i Kosovo under senare tid, säger Irene Sokolow, presstalesperson på Migrationsverket.

– Kan vi inte lämna det bakom oss, alla dessa turer och konstatera att idag är det en ordnad familj med skola och fast jobb, säger Karl-Gustav Nilsson (M).

Inte tillräcklig anknytning

När SVT besökte Åtvidaberg under gårdagen slöt många kamrater till barnen upp både från skolan och gymnastikföreningen där barnen är aktiva.

– De går i skolan och pratar svenska, men de bedöms inte ha så pass stark anknytning eller anpassning till Sverige som krävs för att få stanna, säger Irene Sokolow, presstalesperson på Migrationsverket.

Irene Sokolow, Migrationsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åtvidabergsfamiljen utvisas

Mer i ämnet