Karl-Gunnar Nilsson (M), tidigare riksdagsman från Åtvidaberg, och Vlora Syla. Foto: Kjell Lundström/SVT

Nytt bakslag för utvisningshotade Vlora och hennes barn

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Öst har under lång tid följ familjen Sylas öde och deras kamp för att få stanna i Sverige och Åtvidaberg. Nu har Migrationsdomstolen ännu en gång avslagit deras begäran om asyl, trots att de varit i landet sedan 2010.

Riksdagsledamöter, jurister, skolansvariga, arbetsgivare och många Åtvidabergsbor har slutit upp för familjen Syla. Familjen har varit här i åtta år och mamman Vlora har fast jobb sedan 2015. Barnen går i skolan, kan bara prata svenska och har ett rikt liv med kamrater och föreningsliv.

Men det hjälper inte. I går kom ännu ett beslut från Migrationsdomstolen att de måste lämna landet och åka tillbaka till Kosovo.

– Detta är fruktansvärt. Mamman har gjort allt rätt, skaffat heltidsjobb och anpassat sig till det svenska samhället på alla tänkbara sätt, säger Carl Gustav Nilsson, tidigare moderat riksdagsman som stridit för familjen Syla.

Stor besvikelse

Vlora Syla har flera gånger överklagat besluten från Migrationsverket och Migrationsdomstolen. Nu står hoppet till Migrationsöverdomstolen, dit familjen nu förmodligen kommer att överklaga det senaste beslutet.

– Jag är oerhört besviken över Migrationsdomstolens beslut att fastställa utvisningen. Jag hade hoppats att domstolen inte bara skulle vara ett transportkompani till Migrationsverket. Men domstolen har inte alls tagit hänsyn till de nya omständigheter som kommit fram sedan vårt överklagande. Barnperspektivet saknas helt, säger Carl Gustav Nilsson.

Höll sig undan

Migrationsverket har hela tiden hänvisat till att familjen under några år höll sig undan från att bli utvisade och att det ligger dem i fatet när en ny ansökan ska behandlas.

–  En familj som är helt integrerad i vårt land, som försörjer sig själv, som talar vårt språk, som är närande i stället för tärande, en sådan familj ska välkomnas i stället för att utvisas, säger Carl-Gustav Nilsson (M).

Läs alla våra artiklar om Åtvidabergsfamiljen och utvisningshotet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.