Universitetssjukhuset i Linköping. Foto: Region Östergötland

Stor läcka på universitetssjukhuset i Linköping – avloppsvatten rann ut på avdelningar

Uppdaterad
Publicerad
En större avloppsledning på plan 16 på universitetssjukhuset i Linköping gick under måndagen sönder. Avloppsvatten rann ut på våningen och ner till andra avdelningar. Sjukhuset gick då upp i stabsläge.

– Vi har fått in felanmälningar från en avdelning som har fått in vatten på golvet. Avdelningen är en mottagningsdel så den används inte just nu, sa Katarina Lövstedt, tjänsteman i beredskap, under måndagskvällen.

Enligt Räddningstjänsten var det en större avloppsledning som har gått av. Läckan gjorde att avloppsvatten rann ut på våningen och ner till flera andra avdelningar, som påverkades.

– Det är mycket möjligt att det rinner i schakt och att man inte märker det, säger Katarina Lövstedt.

Räddningstjänsten var på plats med styrkor från både Lambohov och Kallerstad.

Läckan lokaliserad

Läckan var vid 21-tiden lokaliserad mellan våningsplan 16 och 17 och reparationer påbörjades.

– Vi undersöker även våningar längre ner i huset för att se att vattnet inte har runnit ännu längre ner, säger Katarina Nestor, presskommunikatör, Region Östergötland.

– Enligt de uppgifter som jag har fått så var det inga patienter just på den mottagningsavdelningen och inga patienter ska ha behövt flyttas.

Universitetssjukhuset gick upp i stabsläge sedan strax efter klockan åtta på kvällen.

– Det gör vi för att samordna effekten av läckan och för att kunna jobba så effektivt som möjligt, säger Katarina Nestor.

Uppdatering tisdag

Vid klockan 22:45 under måndagskvällen togs stabsläget bort. I nuläget är det oklart hur länge saneringen och reparationerna kommer att hålla på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer