Arkivbild. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Misstänks sålt arbetstillstånd för miljonbelopp

Publicerad

Flera personer ställs idag inför Norrköpings tingsrätt misstänkta för grovt ocker och grovt bokföringsbrott. De två huvudmisstänkta ska enligt åtalet sålt arbetstillstånd för cirka 200 000 kronor styck till asylsökande syrier och irakier. Två andra åtalade misstänks för medhjälp i ockerärendet och grovt bokföringsbrott.

Rättegången förväntas pågå i en dryg månad. De huvudmisstänkta är en 54-årig man och en 38-årig man, båda med adress i Norrköping. De står åtalade för grovt ocker efter att ha sålt arbetstillstånd till asylsökande, och enligt åtalet anses brottet var grovt eftersom de asylsökande varit särskilt utsatta.

Grovt bokföringsbrott

Utöver grovt ocker så åtalas 54-åringen även för grovt bokföringsbrott. Åklagaren menar att han undanhållit stora penningbelopp som kommit från försäljningen av arbetstillstånd. 38-åringen och en 49-årig man från Norrköping är också åtalade för grovt bokföringsbrott.

Norrköping

Hemlig telefonavlyssning

Både hemlig telefonavlyssning och hemlig kameraövervakning har använts för att komma åt den misstänkta brottsligheten. De åtalade nekar till brott. För de två huvudmisstänkta yrkar åklagaren också på näringsförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet