Coronakrisen har lett till en stor oro inom byggbranschen. Foto: SVT/Kristian Åkergren

Stor oro i byggbranschen – främst hos småföretagen

Publicerad
Arbetsgivarorganisationen Byggföretagen är i dag nedringda av oroliga byggföretag. Frågorna om varsel, uppsägningar och permitteringar dominerar organisationens vardag och det är främst de små byggservicebolagen som jobbar mot privatkunder som hör av sig.

Många byggföretag i Östergötland har redan varslat personal. Det handlar om byggare med 30-40 anställda enligt Byggföretagen.

– Oron är mycket stor på grund av corona. Många byggföretag varslar i förebyggande syfte, eftersom ingen vet hur länge coronakrisen ska pågå, säger Cecilia Johansson chef för Byggföretagen i Östergötland.

Värst för de små

De stora byggföretagen med långa kontrakt i omfattande projekt som kan vara i åratal har ännu inte känt av corona lika mycket.

– Deras oro ligger mera i om de ska få tag i material. För de små företagen som främst jobbar med privatpersoner, där står det i stort sett still. Det är från dem som frågorna kommer om permitteringar och uppsägningar, säger Cecilia Johansson hos Byggföretagen.

Orolig väntan

Ett stort antal företag går nu och väntar på regeringens eventuella pengar till korttidsarbete. Det innebär att en arbetstagare går ner i arbetstid och lön tillfälligt. Kostnaden delas av arbetstagare, arbetsgivare och staten.

– Här är oron stor över om man tillhör de som ska få pengar och när pengarna i så fall kommer, säger Cecilia Johansson chef för Byggföretagen i Östergötland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer