Samling innan UFO-Sveriges olika grupper åker iväg för att knacka dörr. Foto: Rebecca Randhawa BergmarkVisa alla (3)
Visa alla (3)

UFO-förening söker vittnen i Kolmården

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan knackar föreningen UFO-Sverige dörr i Kolmården. Man vill komma i kontakt med folk som kan ha sett märkliga fenomen, men som inte rapporterat in det.

Kolmården ett område med vida skogar och många sjöar på gränsen mellan Östergötland och Sörmland.

– Vi knackar dörr för att få in observationer av händelser som i nuläget inte är kända för oss. Det handlar om rapporter om svårförklarliga fenomen, säger projektledaren Johan Gustavsson på den ideella föreningen UFO-Sverige.

För några år sedan gjorde organisationen liknande undersökningar i andra delar av Sverige.

– Då visade det sig att ungefär var tionde person varit med vad de själva skulle beteckna som en UFO-observation eller andra upplevelser av ”det okända”.

Hur reagerar folk när ni knackar på?

– De flesta tycker det kul och vill gärna prata en stund, även om de inte gjort några observationer. Det har bara hänt en gång att någon smällt igen dörren, vad jag har hört.

”Ufo-fönster” i Kolmården

Enligt Johan Gustavsson har flera observationer av ufon – oidentifierade flygande föremål – gjorts i Kolmården genom åren. Därför tror organisationen att området kan vara ett så kallat Ufo-fönster; ett geografiskt begränsat område där det ska finnas flera svårförklarade observationer av luftburna föremål och fenomen.

– I dag är det ungefär en av tio som rapporterar in sina observationer. Med dörrknackningen hoppas vi kunna samla in en stor av del av mörkertalen, för att se om våra antaganden stämmer.

”Handfull rapporter förbryllar”

Av de personer som SVT Öst möter under de första timmarna av undersökningen, har ingen haft någon erfarenhet av just UFO:n. Men några beskriver mer svårförklariga händelser. Och en av dem är Anneli Lantz i Kolmården.

– Siffran 33 hade förföljt mig under en längre tid. På brevlådor, bilar och husväggar. Vid ett tillfälle bildade molnen bokstaven S och sedan siffran 33. Då vart det väldigt påtagligt,  säger hon och visar en bild på himlen från den dagen.

Anneli har varit med om fler egendomliga upplevelser. Dessa får hon beskriva i ett formulär, som UFO-Sverige senare ska analysera. Enligt organisationen brukar runt 95 procent av alla UFO-rapporter ha en logisk förklaring.

– Men vi brukar få in en handfull rapporter som förbryllar oss och som är väldigt svårförklariga, säger Johan Gustavsson.

Analysen tar ett år

I Sverige finns det ingen akademisk metodik utarbetad för UFO-observationer. Därför använder organisationen sig av en analysmetod som är utarbetad av den amerikanska forskaren Josef Allan Hynek.

– Vi använder oss av den kunskap som finns inom området. Men eftersom att vi jobbar på ideell basis, så kommer analysen av materialet ta minst ett år.

Världens största samling

I Norrköping finns ett arkiv för ufoforskning (AFU), där världens största samling av uforapporter, böcker och filmer av okända fenomen förvaras. Arkivet ägs av UFO-Sverige som har bedrivit sitt arbete i årtionden.

Johan Gustavsson säger att organisationen samarbetar med Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), Uppsala Universitet och SMHI.

– FOI skickar de ufoobservationer de har fått in av vanligt folk, till oss.

Varför skickar de över informationen till en ideell förening?

– De har inte resurser att titta på dessa frågor. Olika länder satsar olika mycket resurser på UFO-arbete. Medan Sverige inte satsar något har exempelvis Frankrike som tillsatt en UFO-enhet, inom ramen för sin statliga rymdmyndighet.

FOI lämnade över UFO-arkiv

FOI bekräftar för SVT Nyheter Öst att man lämnat över ett UFO-arkiv till UFO-Sverige för några år sedan och att det kan hända att man lämnar över observationer i nuläget.

– Men det finns inget regelrätt samarbete, säger Daniel Faria, handläggare och analytiker kring rymdrelateradefrågor på FOI.

FOI har inte avsatt några pengar eller någon verksamhet för ufo-relaterade frågor.

– Däremot så tar vi emot observationer från allmänheten och svarar på frågor om UFO-arkivet. Det är en service vi erbjuder, men det ingår inte i myndighetens uppdrag.

Varför ingår det inte i ert uppdrag?

– Just frågan om UFO:n och utomjordingar har vi inget intresse av. Eftersom att det inte något bevis för att det skulle existera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer