Protestmöte ikväll mot indragna bussar

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll hålls ett stormöte i Linköping med anledning av de 28 nedlagda busslinjerna på landsbygden. Nedläggningar har under hösten väckt en storm av kritik i hela Östergötland.

Initiativet till mötet har boende på landsbygden, som på olika sätt berörts av nedläggningarna, tagit. De vill redovisa alternativa förslag till regionledningen på hur man kan få ökat resande och därmed bättre ekonomi i kollektivtrafiken. Regionledningen kommer att representeras av ledamoten Martin Tollén (S) från Trafik- och samhällsbyggnadsnämnden.

Sommarjobbare fick sova på jobbet

Det var en stor dos av uppgivenhet som drabbade den östgötska landsbygden efter det politiska beslutet att plocka bort 28 busslinjer i mitten av juni, ytterligare 16 linjer fick ett minskat antal turer. Beslutet togs efter att Östgötatrafiken gjort en översyn av linjer med få resenärer. Alltså linjer som innebär en stor kostnad, och skedde på uppdrag av regionen.

Busskaoset

På Norra Finnö tvingades sommarjobbarna sova över på jobbet efter förändringarna.

– Ja, vi har normalt ett litet hus där de kan sova över men nu blev det ett väldigt stort tryck på det, säger Petra Johansson-Persdotter, delägare i Skärgårdsbyn Mon.

– Det är ytterligare ett sätt att försvåra ambitionen att få skärgården att leva vidare, säger hon.

Slog hårt mot skolungdomar

Men det var egentligen först vid hösterminens start som de stora effekterna av indragningarna började märkas.

– Jag har mellan åtta kilometer och en och en halv mil till närmsta buss, vilket gör det svårt för mig att ta mig till skolan, sade Orvar Skill till SVT Nyheter Öst i augusti.

På Östgötatrafiken hade man fullt upp med att ta emot synpunkter från upprörda resenärer.

– Vi försöker så gott vi kan att bemöta alla resenärer. De är upprörda och besvikna, sade Karolina Fredriksson, kundtjänstmedarbetare på Östgötatrafiken till SVT Nyheter Öst.

500 namnprotester

En facebook-grupp bildades för att samla in namn mot bussnerläggningarna och 500 namn lämnades in till trafik- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Göran Gunnarsson (C) i slutet av augusti.

Efter kritikstormen väcktes frågan om vem som egentligen bar ansvaret.

– Formellt sett har vi ju ingen skuld, sade Nicklas Rudberg (S) kommunalråd till SVT Nyheter Öst.

Det är ingen som vill ta i den här heta potatisen, man kastar den mellan sig, sade Pia Tingvall landsbygdsutvecklare till SVT Nyheter Öst i augusti.

Regionen menar att man genom att skicka ut en förfrågan till kommunerna för ett år sen, en förfrågan om samförståndlösningar och förslag gällande busstrafiken på landsbygden, har sträckt ut en hand till kommunerna. Inte en enda kommun återkom till Regionen.

– Därmed så förutsätter jag att hälsan tiger still, sade trafik- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande och regionrådet Göran Gunnarsson (C) när SVT Nyheter Öst träffade honom i slutet på sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Busskaoset

Mer i ämnet