Arkivbild. Saabs undervattensfarkost Sabertooth ”Ellie” användes när polarexpeditionen Endurance22 hittade upptäcktsresanden sir Ernest Shackeltons skepp ”Endurance” på 3008 meters djup under den antarktiska isen. Foto: Saab

Stororder till Saab på undervattensfarkoster

Uppdaterad
Publicerad

Saab har fått en order värd 620 miljoner kronor från företaget PXGEO på fler än 20 stycken exemplar av undervattensfarkosten Sabertooth. Det är den största ordern hittills.

PXGEO har huvudkontoret i Dubai i Förenade Arabemiraten och jobbar med marin geofysik. Sabertooth styrs trådlöst och kan arbeta på stora djup. PXGEO kommer att använda undervattensfarkosterna i företagets lösning för inhämtning av seismisk data till havs, MantaRay.

– Tack vare Saabs och PXGEOs gemensamma expertis kan vi autonomisera inhämtning av seismisk data till havs, vilket är ett stort framsteg, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics, i ett pressmeddelande.

Sabertooth tillverkas i Linköping. Leveranserna påbörjas i år och pågår fram till och med 2025.

Saabs undervattensfarkost hittade vraket utanför Antarktis – se mer i videoklippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lars och Thomas berätta om hur det var att hitta vraket och att få vara med om en polarexpedition Foto: Saab/Falklands Maritime Heritage Trust, National Geographic

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet