– Jag tycker att spänningarna byggs upp genom att vi pratar mer om försvar och militära insatser. Diskussionen om hur man kan få parterna att närma sig genom diplomati finns i princip inte, säger Stefaan de Maecker (MP).
De flesta positiva
SVT Nyheter Öst har frågat samtliga ledamöter i regionfullmäktige hur de ställer sig till att stridsgrupp Gotland etableras på ön. En stor majoritet, 78 procent, är positiva.
– För Gotlands del innebär det, om man bara tittar på det rent egoistiskt, att vi får tillbaka arbetstillfällen till ön. Det har varit ett stort avbräck på ön när inte militärens satsning på Gotland har varit så stor, säger Meit Fohlin (S).
– Vi har ju märkt under ett antal år att försvaret har trappat upp närvaron. Det gäller inte bara de soldater som är här utan också flyget. Det är positivt för öns utveckling, säger Anna Hrdlicka (M).
Ett fåtal tveksamma
Men det finns också de som är tveksamma. 7,8 procent av ledamöterna är helt emot upprustningen, och av de 14 procent som svarat att de inte har någon åsikt, så beror det i flera fall på att man ser både bra och dåliga aspekter av försvarssatsningen.
– För Region Gotland innebär det förstås arbetstillfällen och en höjd beredskap. Men annars så är närvaron av militären inte enbart positiv. Det medför begränsningar av vad man kan göra, det innebär också en del störningsmoment. Så det är både och när det gäller den lokala påverkan, säger Stefaan de Maecker (MP).
Vad tycker politikerna om att 18:e stridsgruppen etableras på Gotland?
- 50 av 64 som svarat är positiva (78,2%)
- 5 av 64 är negativa (7,8%)
- 9 av 64 har angett ”ingen åsikt”
- 64 av 71 ledamöter har svarat på enkäten (90,1%)