Lördag 21 september är det strandens dag och International Coastal Cleanup Day. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Strandstädning på strandens dag

Publicerad

Lördag 21 september är det strandens dag och International Coastal Cleanup Day. Ungdomar över hela världen ger sig ut för att plocka skräp längs våra stränder, så också i Östergötland och på Gotland.

Bakom arrangemanget står idrottens miljöorganisation Städa Sverige och Pantamera. Under lördagen städar 83 föreningar längs kust, sjöar och vattendrag.

- Vi ser att attityden till engagemang för natur och miljö blir mer och mer positivtbland ungdomar. Idag är man stolt över att delta i en den här typen av insats där man gör något konkret för miljön, säger Anton Hedlund, i ett pressmeddelande.

Det insamlade skräpet sorteras och kategoriseras. Förra året samlades internationellt 5,7 miljoner cigarettfimpar, 3,72 miljoner matförpackningar och 3,66 miljoner sugrör, uppger Returpack.

Mycket plast i skärgården

I Sverige är tobak, matförpackningar och plastpåsar det mest förekommande skräpet. En bild som delas av Thomas Johansson, som under flera år samlat skräp i den östgötska skärgården.

– Det är mest PET-flaskor och plastpåsar som jag hittar, säger han till SVT Nyheter.

För några år sedan var han med och startade en grupp i sociala medier, för att hitta fler som vill vara med och plocka skräp.

– En del har ju varit med från början, men sen tillkommer det också fler, så vi växer, säger han.

Strandstädarkartan

Naturvårdsverket har tillsammans med några kustkommuner också startat ett gemensamt projekt för att städa stränderna längs kusten.

Via flaggor i en karta kan du visa var du har städat eller var det behövs insatser för nedskräpningen av våra stränder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer