Foto: SVT

Styrelseordförande: ”Nedläggning av skolan kan ligga nära”

Uppdaterad
Publicerad

Skolan Fria Intermilia i Motala drivs av en stiftelse och har funnits sedan 2006. I dag har man 217 elever. Skolans nuvarande styrelse har suttit sedan förra hösten. Och de har nu knappa tre veckor på sig att rätta till de omfattande bristerna.

Rektorn för skolan Fria Intermilia i Motala fick sparken för några veckor sedan. Den nu tillsatta tillförordnade rektorn beskriver verksamheten och den kritik som kommer från Skolinspektionen så här:

– Det absolut värsta jag någonsin sett, säger tillförordnade rektorn på skolan Intermilia, Stephan Lundgren.

Motala

Samma kritik återkommer

Det är inte första gången Fria Intermiliaskolan får omfattande kritik. Även 2009 och 2013 fick den allvarliga anmärkningar, och på flera punkter är det samma kritik som återkommer.

– Tyvärr är det så att det blir fler brister vid varje tillsyn. Samtidigt som den här skolan fortsätter att rekrytera allt fler elever så blir det bara värre. Det är ingen positiv historieskrivning om jag säger så, utan det går åt fel håll. Det är en sämre verksamhet än 2009, säger Maria Sundkvist, chef för Skolinspektionen i Linköping.

– Det kan inte jag säga för jag satt inte på den här posten då. Det här ett arv vi fått, säger skolans styrelseordförande Roger Källström.

Han säger vidare att hela skolan nu måste omorganiseras och att man söker efter mer behörig personal. Enligt Skolverkets senaste statistik, som visserligen är nästan ett år gammal, så är andelen behöriga lärare på Fria Intermiliaskolan 32 procent, rikssnittet är 71 procent.

Ni har kort tid på er, klarar ni det?

– Jag kan tyvärr inte svara på det i dagsläget, säger Roger Källström.

”Den här typen av skolor är det svåraste”

Skolinspektionens mål är att förbättra skolor. Men frågan är hur arbetet fungerar i praktiken, när en skola får samma kritik upprepade gånger?

– Vi kan tala om, ”gör rätt”. Sedan ligger vi kvar tills de gör rätt. När vi lämnar dem och de sen inte lyckas dra till sig kompetenta människor som gör en bra skola då är vi ju tyvärr där igen och ser att det finns stora brister. Den här typen av skolor är det svåraste vi har att hantera, säger Maria Sundkvist, chef för Skolinspektionen i Linköping.

Nedläggning kan ligga nära

Nu utesluter inte skolans styrelseordförande att Fria Intermilaskolan kan läggas ner.

–  Det kan ju vara så att det kan ligga nära, säger skolans ordförande Roger Källström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet