Visa alla (3)

Skolinspektionen: ”Skolan sätter betyg i ämnen som inte finns”

Publicerad

Friskolan Fria Intermilia i Motala har en historia av allvarlig kritik från Skolinspektionen. I takt med att skolan ökat i elevantalet så har också bristerna tilltagit. Nu hotas skolan av 300 000 kronor i vite efter svidande kritik från inspektionen.

Skolinspektionen riktar massiv kritik mot skolans hela verksamhet.

– Det är oroligt på skolan, man får inte den studiero man har rätt till. Elever som behöver allra mest hjälp får inte det och man ger betyg i ämnen som inte finns, säger Maria Sundkvist, chef för Skolinspektionen i Linköping.

Foto: SVT

Rektor jobbar hemifrån

Skolinspektionen fann vid sitt senaste besök på skolan i våras så allvarliga brister att man nu hotar skolan med ett vite på 300 000 kronor. Bland annat så har skolans rektor jobbat hemifrån och inte varit på skolan under det senaste året. Skolan sätter dessutom regelvidrigt betyg i ordning och uppförande.

– Betyg i ordning och uppförande sätter vi inte i den svenska skolan, säger Maria Sundkvist vid Skolinspektionen.

Hittat på egna ämnen

Eleverna sprider enligt Skolinspektionens granskning ut sig i olika rum i skolan och ägnar sig åt helt andra saker än skolarbete. De spelar spel på Ipad och ser på klipp från Youtube. Utredningen visar på en stor okunskap om skolans regelverk.

– Man har inte undervisat och gett betyg i ämnet teknik. Istället har man satt betyg på något annat som man hittat på. Eleverna kommer att gå ut skolan utan de kunskaper de ska ha, säger chefen för Skolinspektionen i Linköping, Maria Sundkvist.

Den nuvarande styrelsen för skolan har suttit sedan hösten förra året.

– Jag förstår Skolinspektionen, helt klart. Vi har haft en rektor som jobbat hemifrån i ett helt år utan styrelsens tillstånd. Hon har kört sitt eget race kan man säga. Vi har fått helt fel information, säger Fria Intermilias styrelseordförande Roger Källström.

– Jag förstår Skolinspektionen, helt klart, säger Fria Intermilias styrelseordförande Roger Källström Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Friskolan Intermilia i Motala

Mer i ämnet