Foto: SVT

Styret spricker i Valdemarsvik – avhoppare lämnar

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten i Valdemarsvik spricker. Det står klart efter att tre avhoppare från Landsbygdspartiet nu meddelar att de lämnar samarbetet.

– Ska man få till någon förändring är det här sista chansen, säger Per-Ola Birgersson.

Sedan valet 2022 har Valdemarsvik styrts av en kvartett bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Landsbygdspartiet Oberoende, LPo.

Men i höstas stod det klart att fyra av fem ledamöter i LPo lämnade sitt parti. Avhopparna sa då att de tänkte fortsätta stötta majoriteten – men nu väljer, Mathias Knutsson, Ulf Larsson och Per-Ola Birgersson, att lämna majoritetssamarbetet.

”Tuff situation”

– Vi upplever bland annat att vi inte fått info om politiska processer och att samarbetet inte fungerat, säger Per-Ola Birgersson till SVT Nyheter Öst.

De partier som styr i kommunen har nu inte längre en egen majoritet och framtiden är oviss.

”Tre vildar”

Kommunstyrelsens ordförande Per Hollertz (M) ser ingen större dramatik i det som hänt.

– Det handlar om tre politiska vildar och det här innebär ingen jättestor förändring. Sedan de hoppade av så har vi ju styrt i minoritet. Framöver kan det kanske bli fråga om ett bredare samarbete i kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.