Foto: TT

SVA: Samma källa för mjältbrandsbakterier

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom besked från Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, om smittkällan för utbrottet av mjältbrand vid Omberg. Och enligt de analyser som gjorts kommer bakterierna från samma smitthärd.

– Vi kan inte säga exakt varifrån smittan kommer eller var den uppstod. Det kommer vi kanske aldrig att kunna göra. Beskedet idag är att de här fallen hör samman, arvsmassan på bakterierna är i princip identisk, säger statsepzootolog Ann Lindberg till SVT Nyheter Öst.

Startade i mitten av juli

Utbrottet av mjältbrand startade i mitten av juli då tre kor hittades döda på en gård vid Omberg. Området spärrades av och man kunde konstatera att djuren dött av mjältbrand.

Utbrott av mjältbrand

Sedan dess har fler djur hittats döda och det avspärrade området har utökats. Provtagning har gjorts för att spåra smittan men hur den spridits vet inte SVA.

– Vi kan inte utifrån detta säga i vilken ordning som smittan spridits mellan gårdarna, säger Ann Lindberg.

Hon är ändå nöjd med det arbete som nu gjorts.

– Det här är ett bra resultat och i linje med det som vi trott, säger hon.

Flera teorier

Flera tänkbara teorier har lyfts fram för att förklara de dryga tiotalet döda djur som hittats. Bland annat att det kan handla om äldre mjältbrandsgravar eller att insekter kan ha spritt smittan.

– Många i hela landet är oroliga och testar döda djur som hittas men inga nya fall har konstaterats de senaste dagarna, säger Maria Leclercq, länsveterinär i Östergötland.

Sedan förra vecka har massvaccinering startat vid Omberg. Totalt handlar det om uppemot 4000 djur som ska vaccineras för att inte drabbas av mjältbrand.

– Hälften av alla djur är nu vaccinerade och arbetet kommer vara klart nästa vecka, fortsätter Leclercq.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av mjältbrand

Mer i ämnet