Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet ovan kan du höra Lars-Göran Arvidsson berätta varför det är viktigt att fånga in en bisvärm snabbt. Foto: SVT

Lars-Göran är svärmfångare – räddar bin från oroliga villaägare

Publicerad

I år är det tredje säsongen som det finns ett speciellt telefonnummer att ringa om en bisvärm skulle dyka upp, exempelvis i din trädgård. Det är Sveriges biodlare som står för tjänsten och målet är att fånga in bisvärmen innan den ställer till problem.

En svärmfångare är inte någon mystisk maskin utan en person som hjälper till att fånga in bisvärmar. Lars-Göran Arvidsson, som bor utanför Norrköping, är en av dem.

– För biodlare är det viktigt att inte bisvärmen sätter sig någonstans och drabbas av sjukdomar som sprids vidare till våra samhällen, säger han.

När bin fortplantar sig kan det bli så många bin att kupan inte räcker till. Då kan det hända att halva kupans invånare söker sig nya jaktmarker med en ny drottning. De håller dock ihop och kan exempelvis sätta sig i ett träd bara för att snart flytta igen.

Kan fångas in och placeras in ny kupa

För den som arbetar som svärmfångare gäller det att fånga in bisvärmen innan den hittar en permanent boplats. När bina svärmar är de i och för sig väldigt fredliga, men de kan ställa till problem om de väljer att bosätta sig i exempelvis en husvägg eller en skorsten.

Hinner svärmfångaren inte fånga in svärmen i tid återstår bara att anlita ett företag som sysslar med skadedjursbekämpning.

Om en svärm fångas in kan den placeras i en ny kupa och bilda ett nytt bisamhälle.

Har du upptäckt en svärm så ringer du telefonnumret 0766-860701. Du uppmanas då att knappa in postnumret där svärmen befinner sig. Tjänsten kopplar dig vidare till en ansvarig i ditt område.

Källa: Biodlarnas riksförbund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer