Anette Nilsson, 25 år, svetsare. Foto: Yngve Baum

Svärtan i arbetslivet porträtteras

Publicerad

I samma veva som den vilda gruvstrejken för 50 år sedan valde tre fotografer att dokumentera landets tunga industri. Arbetets museum i Norrköping har nu samlat deras bilder i utställningen Svärta.

Strejken startade i Svappavaara och spred sig till Kiruna och Malmberget. Ungefär 5 000 arbetare deltog. I den här tiden och tidsandan dokumenterade de tre fotograferna Yngve Baum, Jean Hermanson och Odd Uhrbom, oberoende av varandra, delar av landets tunga industri.

Chaufför på malmtåget nere i gruvan. Foto: Odd Uhrbom
Norrköping

Vissa av bilderna kommer just från gruvorna i Norrbotten. Andra från Motala verkstad och varv i Göteborg. För första gången visas nu deras verk i en samlad utställning på Arbetets museum.

Sara Grevlund, vikarierande intendent på Arbetets museum. Foto: Carl Larsson/SVT

– Det känns i de här bilderna att det verkligen är smutsigt – att det finns en svärta i allting, säger Sara Grevlund, vikarierande intendent på Arbetets museum.

Utställningen öppnar 23 november och pågår till 23 februari.

Ett urval av bilderna ser du i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet