Foto: TT

Svensk fentanylepidemi har stannat av

Uppdaterad
Publicerad

Nätdrogen fentanyl tog över hundra människors liv 2017. Förra året dog två personer av drogen.
En ökad medvetenhet om substansens farlighet och unika rättsfall mot säljare är delar av förklaringen till minskningen.
Men det finns en risk att trenden vänder, befarar polisen.

Det finns flera bidragande orsaker till den stora minskningen. En är att införseln minskat på grund av ändrad lagstiftning i Kina, varifrån en stor del av fentanylanalogerna kom. En annan är en större kunskap om riskerna med substansen, som kan verka 50 gånger kraftigare än heroin.

Prövas rättsligt

En annan starkt bidragande faktor till att fentanylanalogerna i stort sett raderats ut på den svenska marknaden är olika rättsprocesser som drivs mot försäljare. Tidigare har två bröder från Stockholmsområdet dömts i både tings- och hovrätt för grovt vållande till annans död i åtta fall efter att ha sålt fentanylanaloger.
Tisdagen den 28 januari inleds tingsrättsförhandlingen mot en säljare i Östergötland, som åtalats för dråp sedan elva unga män dött av fentanylet han sålde via nätet.

”Rädda för”

Den ena brodern i det första rättsfallet har dock överklagat sin dom till Högsta domstolen, som kommer att pröva fallet i mars. Polisen befarar att en friande dom skulle öppna dörrarna för nya nätdrogsförsäljare som vill tjäna lika stora pengar som bröderna gjorde på sin verksamhet.

– Det är det vi är rädda för. Det är exakt det vi är rädda för. För då skulle samhället ge en tydlig signal om att man avlyfts ansvar trots att x antal hundra personer dör av substanser som säljs via nätet av människor som tjänar pengar på det. Det är ganska uppenbart att det finns en överhängande risk att andra sätter i gång, säger Stewe Alm, strategisk analytiker vid polisens nationella operativa avdelning (Noa).

(År: Fentanyl / Fentanylanaloger)

2014: 62 / 0

2015: 58 / 34

2016: 63 / 74

2017: 30 / 101

2018: 19 / 11

2019: Siffra finns ej / 2

Källa: Rättsmedicinalverket

  • Fentanyl är ett starkt smärtstillande medel som används inom vården, men som också tagit steget ut på den illegala marknaden och lett till många dödsfall. Substansen kan påverka andningen, och leda till försämrad syresättning och/eller andningsstillestånd.
  • I Sverige har det de senaste åren dykt upp fentanylanaloger, alltså kemiska varianter av fentanyl. Analogerna tas ofta som nässprej, vilket är förenat med stora risker då fentanyl är extremt potent och svårt att dosera.
  • Fentanylsubstanser har orsakat ett stort antal allvarliga förgiftningar och tagit många människors liv de senaste åren.

Källa: Rättsmedicinalverket, Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer