Tjuvjakten på noshörningar ökar i Kenya. Foto: Mattias Klum/TT

Svensk teknik i kampen mot tjuvjakten

Uppdaterad
Publicerad

En noshörning skjuts var åttonde timme för sina horns skull. Ny teknik utvecklad vid Linköpings universitet ska nu hjälpa de afrikanska parkvakterna i kampen mot tjuvskyttarna.

De senaste åren har allt fler noshörningar och elefanter dödats av tjuvskyttar. Även vakter som försöker skydda djuren har fått sätta livet till.

Kampen mot den organiserade illegala handeln av horn beskrivs som allt hopplösare i de östafrikanska länderna. Horn har ett högre kilopris än guld och kokain och uppges ha en nästan jämförbar omsättning på den svarta marknaden.

Appar ska underlätta

Experter på säkerhetsteknik från Security Link vid Linköpings universitet har nu tagit initiativ till projektet Wildlife Security. Syftet är att utveckla nya smarta tekniska lösningar i arbetet mot tjuvjakten.

I ett första steg handlar det om att utveckla appar som ska hjälpa vakterna att orientera sig och att rapportera spår av djur och tjuvskyttar. Mobiltelefonerna fungerar även som säkerhetslarm och till dem skickas information från utplacerade sensor- och radarsystem i realtid.

– Apparna blir ett stort steg framåt för vakterna, deras vardag underlättas, och informationen sprids och lagras på ett effektivare sätt. När de första sensorsystemen integreras nästa år blir det ytterligare ett stort steg framåt för djurens och vakterna säkerhet, säger professor Fredrik Gustafsson, föreståndare i Security Link och initiativtagare till Wildlife Security.

Modellen kan spridas

Projektet är en del inom inom Clinton Global Initiative och arbetet sker i samarbete med tankesmedjan Stimson Center i Washington, som i sin tur leder ett större gräns- och infrastrukturprojekt där försvar, säkerhet och utveckling smälter samman.

Security Link i Linköping är – tillsammans med en rad svenska och utländska företag – teknikleverantör till projektet.

– Genom arbetet mot tjuvskytte vill vi visa att vi har en modell som fungerar och som kan spridas och användas inom fler områden och andra tillväxtekonomier, säger Johan Bergenäs, projektledare på Stimson Center, och som sedan i våras också är verksam inom Security Link.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer