Förödelsen är stor i byn Topcic Polje, norr om Sarajevo, efter ett stort jordskred som orsakats av översvämningarna. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenska hjälpinsatser till Balkan

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Sverige har hjälpinsatser startats till de drabbade av översvämningskatastrofen på Balkan.

Bosniska föreningen i Norrköping kör på lördag ner med två fullpackade lastbilar till städerna Banja Luka, Doboj, Sarajevo och Maglaj.

– Folket på Balkan behöver allt tänkbart. De är utan tak, utan mat – utan någonting, säger föreningens Aida Nezirevic.

Översvämningar på Balkan

– Det är så hemskt. Det är så nära i tiden efter kriget, bara 20 år, säger hon.

50 döda och tiotusentals förstörda hem

Minst 50 människoliv har gått till spillo i översvämningarna efter de värsta regnen på Balkan på 120 år. Tiotusentals förstörda hem har evakuerats.

– Allt behövs, men i första hand måste man tänka på barnen. Barnmat, blöjor och hygienartiklar. Men även liggunderlag, ficklampor och tändstickor, säger Natasha Bozic, som tillsammans med tre vänner i organisationen Humanitärt hjärta samlar in förnödenheter i Malmöområdet.

– Men katastrofen har på något vis bevisat att vi egentligen är ett och samma folk från forna Jugoslavien. Alla står enade, säger Natasha Bozic.

I inslaget ovan följer SVT Östnytt med den Bosniska Föreningen i Norrköping hem till Ingrid Ahlin, som är en av de privatpersoner som vill hjälpa till.

Värsta regnen på 120 år

  • Regnen på Balken är det värsta på 120 år. Lika mycket regn föll på två dygn som vanligtvis faller på tre månader.
  • Minst 50 människoliv har gått till spillo och 100 000-tals byggnader har förstörts. Serbien och Bosnien-Hercegovina har utlyst undantagstillstånd och landssorg.
  • I Sverige lever över 71 000 människor som är födda i Bosnien-Hercegovina, Serbien eller Kroatien. Av dessa kommer cirka 56 800 från Bosnien-Hercegovina, enligt 2013 års statistik från SCB.
  • Insamlingar har startats över hela landet – bland annat i Malmö, Göteborg, Norrköping, Solna, Stockholm, Helsingborg, Örebro, Västerås, Motala och Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar på Balkan

Mer i ämnet