Bojana Nikolic, utanför macken där hon arbetar. Foto: TT

Nya hotet på Balkan – smitta

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals serber och bosnier ser sin tillvaro förändras eller helt slås i spillror efter de värsta översvämningarna på 120 år. Nu varnar myndigheterna också för epidemier.

Landminor från Balkankrigen på 1990-talet som är på drift efter att ha sköljts upp efter översvämningarna på Balkan utgör ett hot. Men nu varnar myndigheterna även för nya faror.

– Vi står inför en massiv kamp mot epidemier och infektionssjukdomar, säger Bosniens premiärminister Nermin Niksic till nyhetsbyrån AFP.

Översvämningar på Balkan

Regnet har upphört och temperaturerna har börjat stiga, vilket gör att magsjukdomar, som tyfus och hepatit lätt sprids. Tusentals döda djur ligger på gatorna – grisar, ankor och kossor, vilka riskerar att bli smitthärdar och i Bosnien är en miljon människor utan vatten.

Företrädare för Världshälsoorganisationen, WHO, kommer att skicka medicinsk utrustning, mediciner och experter som kan råda myndigheter i länderna hur man sanerar och tillhandahåller drickbart vatten, så att så få som möjligt smittas.

Minst 50 personer har dött till följd av översvämningarna. Troligen långt fler än så.

Översvämningarna på Balkan

15 maj: Tre människor omkommer och tusentals evakueras efter omfattande översvämningar när regnet öser ned över Serbien och Bosnien. Många städer drabbas av jordskred och 100 000-tals hushåll blir strömlösa.

16 maj: Lika mycket regn har fallit på två dygn som vanligtvis faller på tre månader, det värsta regnet på 120 år. Serbien och Bosnien förklarar undantagstillstånd.

17 maj: Dödssiffran stiger till minst 30 människor. Flera städer i Serbien ligger helt under vatten.

18 maj: 44 människor har omkommit. Ryssland och EU hjälper till i räddningsarbetet.

19 maj: Landminor från inbördeskriget, sammanlagt finns 100 000 odetonerade, dras med av vattenmassorna. 100 000-tals byggnader har förstörts.

20 maj: Ungefär 50 personer har omkommit. Miljontals människor är drabbade. Bosniens regering jämför översvämningarna med Balkankriget och utlyser landssorg. Serbien utlyser landssorg i tre dagar. (SVT-TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar på Balkan

Mer i ämnet