Sveriges kustområden är till stor del mätta med ålderdomliga metoder. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Svenskt vatten sjömätt på 300 miljarder positioner

Uppdaterad
Publicerad

Sjöfartsverkets sjömätare har nu lodat botten på över 300 miljarder positioner. Datan används för sjökort och för att bestämma lämplig placering av farledsutmärkning.

– Djupdata efterfrågas av många andra delar av samhället än sjöfarten, som för exploatering under havsytan för exempelvis havsbaserad vindkraft eller för forskning om havsmiljön, säger Patrik Wiberg, affärsområdeschef på Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

Runt 77 procent av det totala svenska farvattnet är nu sjömätt men fortfarande är stora delar av den svenska havsbotten relativt outforskad. Utanför farlederna är stora ytor inte sjömätta sedan andra halvan av 1800-talet och tidigt 1900-tal.

Den djupaste punkten i databasen är på 564,02 meter och finns i Skagerrak. Landsortsdjupet är Östersjöns djupaste punkt och är uppmätt till 458 meter.

SVT Nyheter Öst har tidigare visat sju vrak som hittats med hjälp av ny kartläggningen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de unika bilderna från sju vrak i Sverige som kan behöva saneras. Vraken har undersökts med ekolod och side-scan sonar av Sjöfartsverket. Foto: Sjöfartsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.